Історичний аналіз розвитку системи стратегічного управління та її облікового забезпечення - Гринь, Вікторія Петрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Обґрунтовано необхідність аналізу історичного розвитку системи стратегічного управління та її облікового забезпечення. Проаналізовано особливості виникнення поняття «стратегія» та порядок його використання в економічній науці. Виокремлено етапи (фази) процесу формування стратегічного управління та роль облікової системи в них (фінансове планування (бюджетування); прогнозне стратегічне планування; зовнішньо-орієнтоване стратегічне планування; комплексне стратегічне управління). Встановлено, що сучасна концепція стратегічного управління сформувалася в середині 1980-х рр. шляхом злиття стратегічного планування в компаніях з системою їх менеджменту. Визначено пріоритетність ролі ускладнення зовнішнього середовища діяльності підприємств в умовах глобалізації світової економіки в процесі трансформації системи стратегічного управління на них. Обґрунтовано доцільність використання вимог суб’єктів здійснення стратегічного контролю до облікової інформації як одного з напрямів розвитку облікового забезпечення стратегічного управління.