Транспарентність фінансової звітності, складеної за МСФЗ, як інструмент антикорупційної діяльності в Україні - Чижевська, Людмила Віталіївна; Корецька, Юлія Ігорівна; Паламарчук, Андрій Семенович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Корупція як соціальне явище призводить до зниження іноземного інвестування, погіршує економічну, політичну і соціальну ситуацію. Заходи, які вживаються в Україні протягом останніх десятиліть, як показує практика, є не досить ефективними. Рівень тінізації економіки створює середовище для розвитку негативних явищ і зловживань у сфері бухгалтерського обліку. З січня 2016 р. між Україною та ЄС запроваджено Зону вільної торгівлі, а з 11 червня 2017 р. наші громадяни отримали право безвізового в’їзду до країн Шенгенської угоди. Повна ратифікація Угоди асоціації є наступним логічним та стратегічно важливим кроком для України на шляху до ЄС. Тож вітчизняному бізнесу доведеться звикати до європейських умов корпоративного управління, але це гарантує більший захист прав акціонерів, кредиторів та інших сторін. Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом спрямувало Україну на шлях змін, які стосуються різних сфер державного функціонування. Сфера бухгалтерського обліку та фінансової звітності не є винятком. Питання застосування МСФЗ є ключовим питанням при залученні іноземних інвестицій.