Система внутрішнього контролю дебіторської заборгованості: напрями вдосконалення - Паянок, Тетяна Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Досліджено основні етапи внутрішнього контролю дебіторської заборгованості, а саме: попередній, поточний і підсумковий. Запропоновано методику рейтингової оцінки потенційних покупців, яка збільшить ефективність попереднього контролю. В її основі групування інтегральної оцінки, яке розподіляє покупців та замовників за критерієм довіри. Надано перелік показників, які кожний суб’єкт господарювання може адаптувати для власних потреб із врахуванням особливостей виробництва. Розроблена організаційно-методична модель внутрішнього контролю по розрахунках з покупцями та замовниками детально описує: об’єкти контролю, джерела інформації, методичні прийоми, узагальнення результатів і реалізацію прийнятих рішень. Детально прописано функціональні обов’язки відділів підприємства, які пов’язані із виникненням, накопиченням і усуненням дебіторської заборгованості. Розглянуті у статті методики мають прикладний аспект, вони можуть: швидко адаптуватися для перевірки інших активів підприємства, будуть корисними для вдосконалення внутрішнього контролю на підприємстві.