Звіт з управління – складова фінансової, нефінансової чи інтегрованої звітності? - Жиглей, Ірина Вікторівна; Захаров, Дмитро Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Нові вимоги Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» зобов’язують підприємства до публікації «Звіту про управління» з метою доповнення річної фінансової звітності інформацією, яка має допомогти користувачам отримати достовірні дані про результати діяльності, перспективи розвитку, основні ризики, досягнення задекларованих цілей та стратегічні плани. Об’єднання фінансової та нефінансової інформації характерне для інтегрованої звітності, що відносно нещодавно з’явилася у світовій практиці звітування. У статті проаналізовано, як зміни законодавства здатні вирішити проблемні аспекти, що існують в українській практиці звітування, а також визначено проблеми, які можуть виникнути в підприємств під час публікації нової звітності. Визначено, що для підвищення якості «Звіту з управління» необхідно керуватися західними практиками, на що вказує проведений порівняльний аналіз нефінансових звітів українських і світових компаній. При підготовці звіту для підприємства важливо визначитися з його формою, оскільки саме форма впливає на розширення кола користувачів, підвищення їх лояльності та закріплення позитивної репутації на ринку. Світові тренди розвитку звітності вказують на те, що інтегрована звітність набуває широкої популярності, оскільки саме вона достовірно розкриває інформацію про створення вартості в контексті шести видів капіталів, зокрема соціального. У свою чергу розподіл звітності на фінансову і нефінансову перестають бути актуальним, тому що такий спосіб звітування недостатньо доступний, об’єктивний та не здатний задовольнити інформаційні потреби всіх стейкхолдерів. Таким чином, «Звіт з управління» здатний позитивно вплинути на якість звітів, що публікують українські підприємства, та сприяти розвитку інтегрованого звітування.