Культурні передумови формування відношення до свободи вибору в системі бухгалтерського обліку - Травін, Віталій Вікторович; Нагіленко, Іван Анатолійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Розвиток сучасного суспільства ґрунтується на цінностях. Вони визначають траєкторію розвитку. Тому важливою задачею є визначення переліку цінностей, які зіграли домінуючу роль у розвитку українського суспільства та формуванні української ідентичності, і вміння їх реалізовувати окремою індивідуальністю, зокрема, при здійсненні вибору при веденні бухгалтерського обліку. Система цінностей сучасного українського суспільства сформувалася під впливом європейської та візантійсько-євразійської цінностей. Українець сприймає оточуючий світ через власні відчуття серцем, осмислює через розум, поєднує їх в єдине ціле, і коли вони стають основою його індивідуальності, реалізує через власну волю. Для такого національного характеру окрема індивідуальність завжди буде мати велике значення, правда буде реалізовуватись через окрему людину і завжди буде мати практичне значення, та ніколи не буде виступати у вигляд загальної ідеї здатної знецінити життя індивіда. Тобто в український ідентичності для розвитку професійної відповідальності за вибір є всі підстави. В цьому контексті слід трактувати бухгалтерський облік як ризикову професійну діяльність, яка передбачає можливість вибору і відповідальність за нього. Аналогічно до підприємницьких здібностей, повинні розглядатися й бухгалтерські здібності, які включають здатність до ризику і відповідальність. Усвідомлення цих ідей можливо лише за умови ментальної ідентифікації суб’єкта бухгалтерського обліку в межах соціокультурного простору-часу України. Вміння розуміти та користуватись власною ідентичністю та цінностями, може сформувати уявлення про свободу вибору та відповідальність.