Передумови запровадження управлінського обліку в державних закладах вищої освіти - Свірко, Світлана Володимирівна; Тростенюк, Тетяна Михайлівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Розглянуто передумови виникнення підсистеми управлінського обліку в ДЗВО. В процесі проведення дослідження були використані методи: опису, аналізу, синтезу, дедукції, індукції, порівняння та узагальнення, ретроспективний та історико-системний. На підставі опрацювання підходів до розвитку управлінського обліку в цілому та бухгалтерського обліку в Україні зокрема, напрямів реформування бюджетного обліку з кінцевим формування системи бухгалтерського обліку в секторі загального державного управління, умов та векторів розбудови оновленої системи управління державними фінансами та державного управління визначено основні чинники виокремлення управлінського обліку в межах вітчизняного бухгалтерського обліку ДЗВО на сучасному етапі його розвитку. Отриманий результат уможливлює постановку науково-обґрунтованої проблеми щодо формування підсистеми управлінського обліку в ДЗВО і є базисом для розбудови її теоретичних, методологічних, методичних та організаційних положень. Формування науково стійкої підсистеми управлінського обліку в ДЗВО України сприятиме підвищенню ефективності управління цими суб’єктами господарювання, використання бюджетних коштів на вищу освіту, а отже зміцненню системи державних фінансів України.