Організація захисту облікової інформації в умовах гібридної війни - Грабчук, Ірина Леонідівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання відбувається в складних умовах – умовах ведення гібридної війни, яка характеризується застосуванням специфічних методів, зокрема кібератак. Доведено, що кібербезпека повинна розглядатися як розширення інформаційної безпеки та охоплювати захист підприємства, яке використовує ресурси в кіберсередовищі, та захист будь-яких інших активів, які зазнають ризику внаслідок використання інформаційно-комп’ютерних технологій. Описано наслідки кібератак для підприємств, які вибирають стаціонарне та хмарне програмне забезпечення. Обґрунтовано недоцільність використання останнього великими та середніми підприємствами в умовах гібридної війни. Описано завдання на державному рівні, яких слід дотримуватися для перевірки на шкідливість програмного забезпечення. Проведено критичний аналіз праць науковців щодо оцінки визначених ними заходів для захисту облікової інформації. Обґрунтовано заходи для мінімізації загроз бухгалтерській інформації при кібератаках в частині забезпечення логічної (ідентифікація ризиків, розгляд забезпечення інформаційної безпеки підприємства як частини корпоративної культури) та фізичної (шифрування даних, фізичний захист технічного забезпечення) безпеки.