Бум і криза «доткомів» у США (1995-2000 рр) - Мошенський, Сергій Захарович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Фінансовим кризам завжди передують періоди тривалого економічного підйому і спекулятивного буму навколо акцій тих чи інших інноваційних компаній. Коли підйом досягає своєї кульмінації, а ціни на ринку акцій стають максимально завищеними, починається швидкий спад і криза. Буму «доткомів» (компаній, які займалися продажами товарів і послуг через Інтернет) передував тривалий економічний підйом 1990-х років, один з найбільших в ХХ столітті. У його центрі були інформаційні технології, особливо - масове поширення Інтернету з середини 1990-х років. <span title="Возникло значительное количество новых интернет-компаний, большинство из которых прежде всего хотели получить деньги от выпуска акций независимо от того, будет ли прибыльным их бизнес по продаже товаров и услуг через Интернет.">Виникла значна кількість нових інтернет-компаній, більшість з яких перш за все хотіли отримати гроші від випуску акцій незалежно від того, чи буде прибутковим їх бізнес з продажу товарів і послуг через Інтернет. <span title="Так же, как во всех бывших ранее акционерных бумах, такой подход привел к кризису «доткомов» 10 марта 2000 г. На бирже NASDAQ, где преимущественно котировались акции «доткомов», началось стремительное падение их курсов.">Так само, як у всіх колишніх раніше акціонерних бумах, такий підхід призвів до кризи «доткомів» 10 березня 2000 г. На біржі NASDAQ, де переважно котирувалися акції «доткомів», почалося стрімке падіння їх курсів. Про величезні збитки свідчить те, що в Протягом 2000 р індекс NASDAQ знизився майже на 50%. <span title="Если в 1999 было более трех сотен «доткомов», то в 2001 г. осталось только 76. Общая капитализация акций «доткомов», входивших в индекс Bloomberg US Internet, уменьшилась после кризиса на 1,755 триллиона долларов, а рыночные цены большинства акций снизились в 2000">Якщо в 1999 було понад три сотні «доткомів», то в 2001 р залишилося тільки 76. Загальна капіталізація акцій «доткомів», що входили в індекс Bloomberg US Internet, зменшилася після кризи на 1,755 трильйона доларів, а ринкові ціни більшості акцій знизилися у 2000 м на 80-90%. За швидкістю падіння цін на акції криза «доткомів» можна порівнювати з «Великим крахом» 1929 року. <span title="Хотя кризис был непродолжительным и через два года его сменил новый подъем, именно с кризиса «доткомов» началась последовательность событий, приведшая к масштабному глобальному кризису 2007–2009 годов.">Хоча криза була нетривалою і через два роки його змінив новий підйом, саме з кризи «доткомів» почалася послідовність подій, яка призвела до масштабного глобальній кризі 2007-2009 років. Ніхто не хотів гальмування розігрітого ринку цінних паперів, тому на зміну буму «доткомів» прийшов іпотечний бум середини 2000-х років.