Сучасний стан соціального страхування в Україні - Коцюбинська, Євгенія Броніславівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Складна економічна ситуація в Україні спричинила погіршення рівня життя населення, а також загострила соціальну напруженість. Одним з основних напрямів діяльності держави щодо забезпечення соціального захисту населення є удосконалення системи соціального страхування. Мета роботи полягає в розкритті особливостей соціального страхування та оцінці його стану на даному етапі економічного розвитку в Україні. В статті проаналізовано основні виплати за видами соціального страхування в Україні за останні роки, визначено збільшення державних витрат на соціальну сферу захисту населення. Охарактеризована діюча пенсійна система, проведено аналіз перших кроків пенсійної системи, критично оцінено можливість реалізації подальших етапів. Встановлено, що на сучасному етапі економічного розвитку в Україні не створено ефективної системи соціального страхування. Визначено основні напрями вдосконалення системи соціального страхуванні в Україні. Перспективами подальших досліджень у даному напрямі є окреслення проблемних питань впровадження обов’язкового накопичувального рівня пенсійної системи та висунення пропозицій щодо їх вирішення.