Управлінський облік і аналіз бізнес-процесів у підприємстві - Дерій, Василь Антонович; Гуменна-Дерій, Марія Василівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
В роботі розкриті основні проблеми управлінського, обліку та аналізу бізнес-процесів у підприємствах виробничої сфери (промисловості, будівництва, сільського господарства). З точки зору авторів, управлінський облік необхідно було б поділяти на оперативний управлінський облік, тактичний (поточний) управлінський облік та стратегічний управлінський облік. Рекомендовано, щоб кожне функціонуюче підприємство виробило власну Концепцію ведення управлінського обліку та документально її закріпило у «Положенні про управлінський облік в підприємстві» або у «Наказі про облікову політику підприємства». Автори дотримуються думки, що управлінський аналіз є одним із видів економічного аналізу. Водночас, оперативний, тактичний (поточний) та стратегічний аналіз необхідно було б називати оперативним управлінським, тактичним (поточним) управлінським та стратегічнийм управлінським аналізом. Вони також мають власний погляд і щодо назви «аналіз господарської діяльності». Ця назва могла б бути такою: «аналіз економічної діяльності». Аналіз економічної діяльності можна було б здійснювати за її видами: 1) аналіз операційної діяльності; 2) аналіз інвестиційної діяльності; 3) аналіз фінансової діяльності. В роботі дано визначення дефініції бізнес-процес. Бізнес-процес – це відповідний процес (діяльність), на який підприємство готове витрачати матеріальні, фінансові, трудові, інтелектуальні та інші ресурси і має переконливі розрахунки, що цей процес (діяльність) принесе йому в майбутньому очікуванні доходи та належний прибуток за продану продукцію (виконані роботи, надані послуги). Бізнес-процес з’являється не на пустому місці, а на технологічному процесі, що природно існує у будь-якому підприємстві виробничої сфери. Завдання менеджерів цього підприємства підрахувати по кожному технологічному процесі витрати і на скільки такий процес вигідний з точки зору витрат. В цілому, управлінський облік і аналіз бізнес-процесів в українських підприємствах виробничої сфери здійснюється на задовільному рівні. Запропоновано створити Науково-дослідний інститут фінансового і управлінського обліку, контролю та аналізу. В найближчі 5–10 років стан управлінського обліку і аналізу бізнес-процесів в Україні значно поліпшиться. В нас збільшується кількість молодих менеджерів, які швидко і вправно вміють застосовувати різноманітні досконалі комп’ютерні програми, мобільні додатки та мають для цього технічні засоби.