Передумови формування обліково-інформаційного забезпечення управління кластером - Гик, Василь Володимирович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
У процесі управління кластером важливе значення відводиться обліковій інформації, від якості якої залежить оцінка ситуації та обґрунтованість прийнятих рішень. Глобалізація економічних процесів та динамічність зовнішнього середовища зумовлюють необхідність створення стратегічно орієнтованого бухгалтерського обліку та формування обліково-інформаційного забезпечення управління кластером. Виділено основні передумови та фактори формування системи бухгалтерського обліку в кластері, які розділені на три групи (соціально-економічні, технологічні та теоретико-методологічні). Наведено сучасні напрями формування і вдосконалення бухгалтерського обліку в контексті створення кластерної економіки та запропонований підхід щодо розвитку теорії, методології, організації системи бухгалтерського обліку, який сприятиме отриманню користувачами більш повної інформації про факти господарського життя в процесі управління діяльністю кластеру. Доцільним є формування облікового забезпечення управління кластером як системи, призначеної для генерування інформації про діяльність інтегрованої структури як єдиного економічного об’єкта.