Lean облік – як облікова система майбутнього - Корягін, Максим Вікторович; Чік, Марія Юріївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Досліджено історичний розвиток бережливого обліку. Здійснено порівняння бережливого і бухгалтерського обліку. Визначено основні принципи lean обліку, що є основою для виділення основних десяти кроків для переходу на систему lean обліку: оцінки поточного становища та очікуваних перспектив розвитку підприємства; розробка принципів впровадження lean обліку; визначення виробничих параметрів і методологія побудови економічної моделі; організація виробничого lean середовища і скорочення більшої частини запасів; визначення потоків створення цінності; відмова від варіативного обліку і зворотне списання всіх трудових витрат і витрат на матеріали; відмова від відстеження запасів і віднесення витрат безпосередньо на собівартість реалізованої продукції по мірі їх виникнення; визначення клієнтоорієнтованих цільових витрат; зв’язок з постачальниками і автоматизація кредиторської заборгованості; зв’язок із замовниками та автоматизація одержуваних платежів.