Розвиток облікової оцінки специфічних активів - Жиглей, Ірина Вікторівна; Юхименко-Назарук, Ірина Анатоліївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Розглянуто сучасні проблеми розвитку облікової оцінки, в т.ч. для ведення бізнесу в умовах гібридної війни. Обґрунтовано необхідність розвитку облікової оцінки в контексті положень неоінституційної теорії на основі виділення ряду причин. Виявлено причини погіршення репутації бухгалтерського обліку як окремого соціально-економічного інституту в контекст розвитку методики обліку специфічних активів. Проаналізовано систему нормативного регулювання облікової оцінки необоротних активів підприємства у випадках зменшення їх корисності. Розроблено порядок визначення та бухгалтерське відображення процесу зменшення корисності активів за МСФЗ 36 «Зменшення корисності активів». Розкрито особливості сумісного використання поняття «вартість при використанні» та «справедлива вартість» в системі бухгалтерського обліку. Розроблено порядок визначення вартості відшкодування в залежності від ступеня специфічності активів. Обґрунтовано необхідність уточнення ознак, які вказують на можливість зменшення корисності специфічних активів (припинення дії або розірвання договору щодо використання специфічного активу).