Податкове планування: особливості організації на підприємстві - Грабчук, Ірина Леонідівна; Лайчук, Світлана Михайлівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Досліджено питання організації податкового планування на підприємстві. Розкрито сутність податкового планування в порівнянні з іншими найбільш поширеними формами реалізації податкової політики підприємства (розрахунок поточних податкових платежів, бюджетування податкових платежів). Розглянуто види податкового планування (стратегічне та поточне) та особливості їх проведення. Визначено передумови необхідності організації податкового планування та охарактеризовано послідовність проведення податкового планування на підприємстві, враховуючи його стадії функціонування: створення та здійснення діяльності суб’єктом господарювання. Окреслено основні положення забезпечення ефективної організації податкового планування (вибір суб’єкта податкового планування; окреслення сфери діяльності, яка підлягає податковому плануванню; розкриття методики та техніки проведення планування). Обґрунтовано найважливіші чинники, які визначають доцільність організації податкового планування на підприємстві. Наведено характеристику основних форм організації податкового планування.