Управління зобов’язаннями в процесі оцінювання кредитоспроможності підприємства: обліково-інформаційний аспект - Панічук, Олександр Володимирович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2024)
Розглянуто роль зобов’язань у формуванні активів, що використовуються як ресурси кредиторів для здійснення господарської діяльності підприємства. Проведено контент-аналіз наявних визначень змісту зобов’язань у правовому і бухгалтерському аспекті на рівні національних і міжнародних нормативних актів та в науковій літературі. На основі термінологічного аналізу обґрунтовано, що зобов’язання – це теперішній обов’язок суб’єкта господарювання, який виник внаслідок минулих подій, вчинити на користь другої сторони певну дію щодо передачі їй активів, які втілюють в собі економічні вигоди, що відповідають вартості зобов’язань, відображених як сальдо за кредитом аналітичних рахунків бухгалтерського обліку. Досліджено життєвий цикл зобов’язань підприємства щодо процесів їх формування, інвестування та погашення. Для оцінювання кредитоспроможності підприємства важливе значення має правильне ведення бухгалтерського обліку зобов’язань та відображення їх у балансі відповідно до класифікаційних ознак детермінування в часі і характеристики суб’єктів відносин. Визначено, за якими саме видами необхідно здійснювати класифікацію зобов’язань під час оцінювання кредитоспроможності як важливого чинника економічної безпеки підприємства. Обґрунтовано необхідність удосконалення обліку і фінансової звітності щодо зобов’язань підприємства в контексті упорядкування змісту бухгалтерських рахунків відповідно до І розділу пасиву балансу, зміни структурного складу інформації рахунків 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів» і 43 «Резервний капітал», відображення податкових різниць з податку на прибуток при розрахунку фінансових результатів та розкриття даних про зобов’язання у Примітках до фінансової звітності в частині переліку і сум зобов’язань, що включені до статей балансу «Інші довгострокові зобов’язання» та «Інші поточні зобов’язання», а також щодо видів непередбачених зобов’язань в довідці до балансу про стан поточних зобов’язань за строками погашення.