СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ФАКТОРІВ РИЗИКУ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ: ОБЛІКОВИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

  • Наталія Олексіївна Мізякіна Житомирський державний технологічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2016-2-3(35)-260-270

Ключові слова:

фінансова звітність, фальсифікація показників звітності, шахрайство, фактори ризику фальсифікації фінансової звітності

Анотація

Наявність неправдивої інформацію у фінансовій звітності суттєво підриває довіру інвесторів та кредиторів підприємства. Це зумовлює необхідність пошуку виявлення факторів ризику фальсифікації фінансової звітності. Фактори ризику фальсифікації фінансової звітності різноманітні і існують різні підходи до їх класифікації. З’ясовано, що існує проблема щодо чіткого розмежування таких понять, як “креативний облік” (який в межах закону дозволяє презентувати компанію в якнайкращому світлі для інвесторів та кредиторів) і “фальсифікація показників фінансової звітності”, яка підриває довіру призводить до мільйонних витрат інвесторів і кредиторів. Визначено основні причини та фактори, які призводять до фальсифікації фінансової звітності підприємства. У процесі дослідження запропоновано підходи до класифікації факторів ризику фальсифікації фінансової звітності, серед яких ті, які мають безпосередній або опосередкований вплив на показники звітності. Запропонована класифікація факторів ризику фальсифікації фінансової звітності є необхідною для систематизації ризиків фальсифікації звітності з метою їх мінімізації та уникнення у процесі формування показників фінансової звітності.

Біографія автора

Наталія Олексіївна Мізякіна, Житомирський державний технологічний університет

N.О. Mizyakina

Посилання

Abakumova, M.D. (2015), Riski sushchestvennogo iskazheniya finansovoy otchetnosti, Stavropol', Sekvoyya, pp. 3–7.

Arzhenovskiy, S.V. and Bakhteev, A.V. (2016), Problema iskazheniya bukhgalterskoy otchetnosti v aspekte teorii moshennichestva, Belgorod, pр. 21–27.

Bigday, O.B., Suyts, V.P. and Voloshin, D.A. (2014), Osnovnye tendentsii v oblasti moshennichestva v konsolidirovannoy finansovoy otchetnosti, Vestnik SevKavGTI, pр. 26–32.

Association of Certified Fraud Examiners, Report to the Nation on Occupational Fraud and Abuse (The Walls Report), ACFE, Austin, TX, 2016, p. 8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-01

Як цитувати

Мізякіна, Н. О. (2017). СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ФАКТОРІВ РИЗИКУ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ: ОБЛІКОВИЙ АСПЕКТ. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (2-3(35), 260–270. https://doi.org/10.26642/pbo-2016-2-3(35)-260-270

Номер

Розділ

Статті