ОЦІНКА СИНЕРГЕТИЧНОГО ЕФЕКТУ ВІД ВЗАЄМОДІЇ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕНТИ

Автор(и)

  • Тетяна Станіславівна Осадча Житомирський державний технологічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2015-3(33)-225-232

Ключові слова:

рента, ефективність ренти, синергетичний ефект, факторний аналіз, коефіцієнт ефективності

Анотація

Дослідження присвячено теоретичному обґрунтуванню та формуванню методики оцінки синергетичного ефекту від взаємодії факторів впливу на коефіцієнт ефективності ренти підприємства. Управляти рентою та її ефективністю достатньо дієво через управління факторами, що на них впливають. При цьому важливо оцінити ступінь впливу синергетичного ефекту від взаємодії факторів впливу на результативний показник. Встановлено, що синегретичний ефект при розрахунку коефіцієнта ефективності ренти формується за рахунок взаємодії таких факторів: коефіцієнта окупності витрат, ресурсомісткості чистого доходу та рентовіддачі активів, управління якими дозволить отримати бажаний рівень результативного показника. Для оцінки синергетичного ефекту від взаємодії перерахованих факторів використано метод виявлення ізольованого впливу факторів на результативний показник. Застосування запропонованої методики дозволить управляти розміром і структурою ренти при її формуванні, а також управляти рентою так, щоб досягати бажаного рівня її ефективності.

Посилання

Кейнс Д.М. Общая теория занятости, процента и денег / Д.М. Кейнс [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://books.efaculty.kiev.ua/isekvc/9/.

Геєць В.М. Національна інноваційна система та інноваційно-інвестиційна діяльність / В.М. Геєць // Економіка України: стратегія і політика довгострокового розвитку ; за ред. акад. НАН України В.М. Гейця. – К. : Ін-т екон. прогнозув. ;Фенікс, 2003. – 385 с.

Шумпетер Й. Теория экономического развития / Й.Шумпетер. – М. : Прогресс, 1982. – 278 с.

Климонтович Н.Ю. Без формул о синергетике // Н.Ю. Климонтович. – Минск : Вышэйшая школа, 1986. – 458 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-06

Як цитувати

Осадча, Т. С. (2016). ОЦІНКА СИНЕРГЕТИЧНОГО ЕФЕКТУ ВІД ВЗАЄМОДІЇ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕНТИ. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (3(33), 225–232. https://doi.org/10.26642/pbo-2015-3(33)-225-232

Номер

Розділ

Статті