ОПОДАТКУВАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ: ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ

Автор(и)

  • Володимир Павлович Матвієнко Київський інститут банківської справи, Ukraine
  • Олена Борисівна Сивак Житомирський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2799-3685

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2015-1(31)-264-280

Ключові слова:

благодійна допомога, бухгалтерський облік, розподіл прибутку, оподаткування

Анотація

Проаналізовано вітчизняну практику та виявлено дискусійні питання щодо оподаткування благодійної допомоги, а також внесено пропозиції щодо удосконалення її оподаткування як ефективного методу стимулювання активності суб’єктів благодійності.

Здійснивши аналіз наукової літератури, виявлено ряд питань, що потребують подальшого удосконалення. Зокрема, основними проблемами, що пов’язані з законодавчим регулюванням благодійності, є нечітке регулювання оподаткування та надмірність і неузгодженість контрольних повноважень державних органів, що призводить до того, що більшість донорів здійснює благодійні заходи приватно. Крім того, низький рівень правової свідомості призводить до поширення корупції та масового агресивного використання будь-яких встановлених законодавством пільг з метою, перш за все, податкового планування.

Надані пропозиції дозволять оптимізувати оподаткування благодійної допомоги, що в результаті призведе до узгодження суперечливих інтересів та отримання взаємної вигоди як підприємству, так і державі та суспільству в цілому й стане одним з кроків до спроби зменшити розшарування суспільства.

Посилання

VI Міжнародна конференція Українського форуму благодійників «Благодійність як інструмент соціально-політичних змін» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.blagodiynist.info/.

Борись за свою мрію! // «Фонд Кличко» –всеукраїнська благодійна організація [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.klitschkofoundation.org/.

Вінніков О. Реформа оподаткування благодійної діяльності в Україні / О.Вінніков, М.Лациба / Укр. незалеж. центр політ. дослідж. – К. : Агентство «Україна», 2010. – 112 с.

Волонтери не будуть платити податки з благодійної допомоги для АТО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dt.ua/POLITICS/poroshenko-dozvoliv-ne-styaguvati-podatki-z-blagodiynoyi-dopomogi-dlya-ato-151979_.html.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.fdu.org.ua/ua.

За рівнем девальвації гривня – на другому місці в світі // Інформаційне агентство УНІАН [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.unian.ua/society/186553-za-rivnem-devalvatsiji-grivnya-na-drugomu-mistsi-v-sviti.html.

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=51921.

Закон України «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://pon.org.ua/novyny/3378-profspilka-proti-prijnyattya-antisocialnogo-zakonu.html.

Закон України № 1165-VII «Про внесення змін до Закону України» «Про Державний бюджет України на 2014 рік» вiд 27.03.2014 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.buhoblik.org.ua/kadry-zarplata/oplata-truda/1456-zakon-1165.html.

Закон України № 4576 « Про запобігання фінансової катастрофи та сворення передумов для економічного зростання в Україні» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/T141165.html.

Зміни в оподаткуванні благодійної діяльності: досягнення і перспективи [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ucipr.kiev.ua/publications/zmini-v-opodatkuvanni-blagodiinoii-diialnosti-dosiagnennia-i-perspektivi/view_print.

Індекс інфляції // Державна служба статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/.

Концепція розвитку законодавства України про благодійну діяльність [Електронний ресурс]. – Режим доступу : mincult.kmu.gov.ua/mincult/.../document?id

Круглий стіл «Яке податкове законодавство допоможе розвитку благодійності в Україні?» (15.12.2011, Київ) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ufb.org.ua/sektor-blagodijnosti/blagodijnist-v-gromadi/novini-v-ukraini-blagodijnosti-u-gromadax.htm?id=989.

Международный благотворительный фонд «Фонд Александра Фельдмана» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : feldmanfund.org/.

Міжнародний благодійний фонд «Карітас Україна» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.caritas-ua.org/.

Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.ukraine3000.org.ua/.

Міжнародний фонд «Відродження» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.irf.ua/.

Повстин О.В. Проблемні аспекти оподаткування благодійної діяльності в Україні / О.В. Повстин [Електронний ресурс]. – Режим доступу : ubgd.lviv.ua/moodle/pluginfile.../12.pdf?.

Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755 – VI [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua.

Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755—VI // Офіційний вісник України. – 2010. – № 92.

Тематична зустріч «Відверті розмови про благодійність» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://gurt.org.ua/news/events/17544/.

Узагальнююча податкова консультація, затв. наказом ДПС України від 05.07.2012 № 581.

Фонд «Відкрий Україну» – міжнародний фонд [Електронний ресурс]. – Режим доступу : openukraine.org/.

Фонд Виктора Пинчука [Електронний ресурс]. – Режим доступу : pinchukfund.org/ru/.

Фонд Олени Пінчук «Антиснід» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.antiaids.org/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-24

Як цитувати

Матвієнко, В. П., & Сивак, О. Б. (2015). ОПОДАТКУВАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ: ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (1(31), 264–280. https://doi.org/10.26642/pbo-2015-1(31)-264-280

Номер

Розділ

Статті